Släktforskning

De första Ormsjöutvandrarna

Jonsson, Erik

Bokpresentation

Man förväntar sig att en utvandrare lider av fattiga levnadsförhållanden i sin bygd och hoppas på en bättre framtid i ett annat land. Så var inte förhållandet för första utvandraren från Ormsjö, Jakob Enok Lindberg. Han var ägare till ett stort hemman och var ekonomiskt välbärgad. Han levde ett gott liv i byn. Hans hustru Inga var en klarsynt och företagsam kvinna. Hon var av motsatt uppfattning, hon insåg bestämt att familjen måste utvandra. Om hon så måste bo en tid i en simpel riskoja så skulle hon till Amerika. Längre fram måste Jakob medge att hustrun hade rätt.
Även sättet att utvandra skiljer sig från andra. Jakob blev märklig för han reste över två gånger, han fann skäl för att göra så. Först åkte han över ensam 1887. Följande år återvände han till Ormsjö för att hämta familjen.
Jakob var en av de första personerna som bosatte sig i ett nyöppnat jordbruksområde med namnet Roseau i norra Minnesota. Här växte gräset i midjehöjd och jorden var otroligt näringsrik. Han skrev brev till en släkting i Vilhelmina och berättade detta. Rätt snabbt spred sig ryktet inom Vilhelmina att en bonde från Ormsjö hade funnit ett område som han verkligen kunde rekommendera.
Jakob kom att bli vägvisare till Roseau för ungefär 160 personer med anknytning till Ormsjö. Från Vilhelmina utvandrade troligen ett ännu större antal.

En Alibertabok

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-86129-46-0
Format A5(148x210mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2010
Upplaga 1
Antal sidor 291 s
Relaterade artiklar

Ormsjöutvandrarna

Jonsson, Erik