Historia/Lokalhistoria

Ett livsöde i Litauen

Paulinas berättelse

Södervall, Birgitta

Bokpresentation

Paulina växte upp i USA som dotter till litauiska emigranter. I början av 1930-talet flyttade familjen till Litauen. Sovjetisk ockupation följde. 1941 blev Paulina deporterad. Hemkommen till Litauen engagerade hon sig i den antikommunistiska motståndsrörelsen. Några år senare fängslades hon för denna delaktighet och dömdes till 15 års straffarbete för kontrarevolutionär verksamhet.
Två gånger var Paulina fånge i GULAG, en av miljoner i Stalins slavimperium. Hon berättar om svälten, det hårda arbetet, straffångetillvaron i Vorkuta, där lägerledningens självutnämnda rättigheter ytterligare förmörkade de svåra förhållandena. Men hon berättar också om familjeliv i kommunismens Litauen efter amnestin, där den harmoniska relationen i många fall förmådde överbrygga utanförskapet.
Paulina är en mycket värdig gammal dam. Numera uttalar hon sig om stort såväl som smått i samtiden. Förbi är den tid då hon var en "folkets fiende" i den maktfullkomliga kommunistiska världen.

Birgitta Södervall är fil lic i statskunskap och har under en lång rad år - som skribent och föreläsare - haft sitt intresse riktat mot de baltiska staterna av idag och i gången tid.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-85487-77-6
Format A5 (148 x 210 mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2007
Upplaga 1
Antal sidor 76